lauantai 31. toukokuuta 2014

Työtä saa tekemällä

Moni nuori päätti koulunsa tänään ja siirtyy työelämään tai ainakin työnhakijaksi. Työpaikat ovat nykyisin kiven alla, mutta edelleenkin pätee se vanha sanonta, että jokainen on oman onnensa seppä.
Ensimmäinen suuri valinta oman onnen pajassa on se, miten suhtautuu työnhakuun ja tarjottuihin töihin. Opintonsa juuri päättänyt voi istua kotona odottamassa, että saa huippupalkkaisen unelmien työpaikan ilman työkokemusta, ja kieltäytyä sitä odotellessa kaikesta muusta oman alankin työstä, jos se ei vastaa omia usein epärealistisia kuvitelmia. Tai hän voi työkokemusta saadakseen – tehdä töitä.
Uskon työntekoon. Uskon siihen, että jos on taitava ja työtä pelkäämätön, menestyy ja löytää paikkansa maailmassa. Taitavuus on sitä, että tekee työnsä taitavasti ja vastuullisesti, mutta myös sitä, että osaa verkostoitua ja näyttää oikeille tahoille, mitä osaa. Työtä pelkäämättömyys on yksinkertaisesti sitä, että ryhtyy nirsoilematta toimeen, eikä vain istu sohvalla odottamassa täydellistä työpaikkaa.
On varsin epätodennäköistä, että heti koulusta valmistuttua saisi loistavan ja hyvin palkatun työpaikan, jossa voisi viettää lopun elämäänsä. Nykyisin työpaikkoja on niin vähän ja työttömiä kokeneita ammattilaisia niin paljon, että hyvät työpaikat ansaitaan kovalla työllä eikä saada lahjana ilman vankkaa työkokemusta.
Ennen oli luonnollista aloittaa alhaalta pienellä palkalla ja kiivetä oma osaaminen todistamalla ylöspäin. Nykyisin monet nuoret näyttävät haluavan suoraan parhaalle paikalle, ja jos tämä epärealistinen toive ei täyty, he valitsevat mieluummin työttömyyden.
Mutta onko viisaampaa istua kotona tekemättä mitään kuin tehdä töitä vaikka pienelläkin palkalla? Nirsoilu ja perusteeton ylpeys johtavat pitkäaikaistyöttömyyteen. Se puolestaan ei näytä mahdollisten työnantajien silmissä hyvältä eikä tee hyvää itsetunnollekaan.
Ensimmäisen työpaikan ei tarvitse olla se viimeinen eikä pitkäaikainenkaan. Työnhakua voi ja pitääkin jatkaa, vaikka olisikin jo jonkinlaisessa työpaikassa. Työnantajat arvostavat katkeamatonta työhistoriaa, sillä se on ahkeruuden ja hyvän työntekijän tunnusmerkki.
Mitä tahansa työtä tekemällä pystyy osoittamaan tuleville työnantajille, että on toimen ihminen, joka tekee mieluummin jotain kuin istuu laiskana kotona vanhempien huomassa nostamassa työttömyyskorvausta.
Mikä tahansa työpaikka on mahdollisuus näyttää mitä osaa ja saada uusi parempi työ oman esimiehen hyvien suositusten avulla joko samalta tai eri työnantajalta. Jos on niin onnekas, että saa oman alan työtä, vaikka huonosti palkattuakin, saa myös käytännön kokemusta ja arvokkaan lisän työhakemukseen.
Onneksi ahkeriakin nuoria on. He aloittavat nirsoilematta hanttihommissa ja pätkätöissä ja saavat vähitellen omilla ansioillaan paremmin palkattuja vakinaisia työpaikkoja ja uusia tilaisuuksia. Kun on onnistunut osoittamaan taitonsa ja ahkeruutensa, unelmien työtarjous saattaa rautaiselle ammattilaiselle itse asiassa tullakin suoraan kotisohvalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti