lauantai 12. heinäkuuta 2014

Pisuaareja miehille!

Minulla on Helsingissä kakkosasunto, jossa asun yksin. Sen kylpyhuone pysyy maagisen siistinä. Vessanpönttökin tarvitsee pestä vain noin kerran kuukaudessa, jos sitäkään. Mieheni ja minun yhteisen asunnon pönttö taas on kuurattava vähintään kerran viikossa, tai se alkaa tuoksahtaa yleiseltä miestenvessalta ja posliinin reunoille kertyy roiskeita.

Näiden kahden vessan välillä ei ole muuta eroa kuin se, että useammin pestävää käyttää myös mieheni. Ei hän silti ole sottapytty. Itse asiassa hän on aika siisti.

On vain teknisesti mahdotonta ja itse asiassa aika kohtuuton vaatimus, että mies voisi tehdä tarpeensa istumiseen tarkoitettuun pönttöön seisaaltaan roiskimatta. (Ja tosimieshän ei istualtaan pissaa.) Epäilen, että miehet eivät itse edes huomaa, että eivät osaa (tai paremminkin, voi) täsmäpissata polven korkeudella olevaan pönttöön.

Useimpien ei tarvitse huomata, sillä pönttö pysyy mystisesti raikkaana, koska aina löytyy äiti, vaimo tai tyttöystävä, jonka tehtäväksi vessan kuuraaminen lankeaa.

Tai työpaikan siivooja. Olin joskus nuorena tyttönä kesätöissä paperitehtaalla siivoojana, ja vuosikausia miesten vessoja kuurannut työkaverini oli tympääntyneenä liimannut erään pöntön yläpuolelle lapun: ”Astu lähemmäs. Se ei ole niin pitkä kuin luulet.” Ongelma on kutakuinkin yhtä yleinen kuin länsimainen vesiklosetti.

Puolet väestöstä on miehiä, ja on hämmästyttävää, että heitä ei oteta paremmin huomioon vessojen suunnittelussa. Nykyasunnoista löytyy ääniohjattuja valokatkaisimia, puhelimella päälle kytkettäviä saunoja, stereoilla varustettuja suihkukoppeja, sähköisiä korkinavaajia ja ties mitä kalliita härpäkkeitä.

Siksi minusta on täysin käsittämätöntä, että kotikylpyhuoneissa ei vieläkään ole vakiovarusteena luontevalle korkeudelle asennettuja huuhdeltavia pisuaareja. Se olisi hygieenistä ja säästäisi siivousvaivoja. Eikä kenenkään tarvitsisi enää manailla ylös jätettyjä vessanrenkaita, tai mikä vielä pahempaa, kokonaan ylös nostamatta jäänyttä rengasta, jolla on keltaisia roiskeita.

Jyväskylän asuntomessuille on suunniteltu erilaisia reittejä eri asioista kiinnostuneille. Eräs vaihtoehdoista on äijäteema. Stereotyyppisesti äijäreitin asunnoista löytyy akustiikkaratkaisuja, hifi-laitteistoja ja rallisimulaattori. Vaan löytyykö pisuaareja?

2 kommenttia:

  1. SItä vartenhan vessassa on lavuaari.

    VastaaPoista
  2. Luin tutkimuksesta, jossa vessanpöntön pohjaan oli merkitty pieni "tähtäyspiste", ja yllättävästi se oli vähentänyt roiskeita ympäristössä. Tulevaisuudessa japanilaiset - tai Rovio - varmaan keksii sellaisen pelin, jossa saa pisteitä osumista. :) Tulevaisuudessa on hyvä elää... ;) terveisin Anna

    VastaaPoista