Pelkään
sairaalaan joutumista. Sairaalaan joutuminen on aina merkki terveysongelmasta,
mutta en minä siksi pelkää. Enkä siksikään, että pelkäisin lääkäreitä,
toimenpiteitä tai neuloja. Pelkään siksi, että joutuisin tulemaan toimeen sairaalaruoalla.
En silti ole
ruoan suhteen nirso. En edes keksi ruokalajia, josta pystyisin suoralta kädeltä
sanomaan, että tuota en syö. Kutakuinkin ainoat toivomukseni ruoan suhteen
ovat, että se ei saa olla pahaa ja sitä pitää olla riittävästi. Pääsääntöisesti
sairaalaruoka ei näytä täyttävän näistä vaatimattomista kriteereistä
kumpaakaan.
Olen päässyt
tutustumaan sairaalan tarjoomuksiin, sillä isälläni on pitkälle edennyt
Alzheimerin tauti ja hän on usein paikallisessa sairaalassa intervallihoidossa.
Intervalliviikoilla käymme omaishoitajana toimivan äitini kanssa säännöllisesti
häntä katsomassa, ja joskus satumme paikalle ruoka-aikaan. Annokset näyttävät surkean
pieniltä ja aneemisilta.
180-senttinen
mies saa iltapalaksi kupillisen teetä tai kahvia ja ohuen viipaleen kuivaa vuokaleipää,
jonka päällä on sipaisu levitettä ja siivu lauantaimakkaraa. Hyvänä päivänä
annokseen kuuluu myös pieni jogurtti. Kukaan ei kysy, riittävätkö nämä niukat
ja ravintoarvoltaan kyseenalaiset eväät, vaan niillä pitäisi selvitä noin 12
tuntia aamiaiseen. Edes minä en näillä määrillä jaksaisi, saati sitten iso mies.
Isä ei enää
ole niin hyvässä kunnossa, että osaisi pyytää lisää ruokaa tai kertoa, onko
hänellä vielä nälkä. Äitini taas ei valita isälle tarjotun ruoan laadusta tai
uskalla pyytää lisää, sillä hän pelkää, että valittaminen tai vaatimukset
kostettaisiin isälleni huonompana hoitona tai – herra paratkoon – vieläkin
huonompana ruokana. Hän yksinkertaisesti vie isälle sairaalaan päivittäin
välipalaa, useimmiten jogurttia, voileipää, tuoreita hedelmiä tai marjoja.
Isäni on
siitä onnekas, että hänellä on läheisiä, jotka huolehtivat hänen
hyvinvoinnistaan, ja hän saa olla suurimman osan ajasta kotona äitini
huolehdittavana. Äiti laittaa terveellistä, monipuolista kotiruokaa, jolla isä
pysyy niin hyväkuntoisena kuin hänen tilanteessaan on mahdollista.
Mutta miten
käy pitkäaikaishoidossa vuodeosastolla olevien ja erityisesti dementoituneiden
vanhusten, jotka eivät uskalla, osaa tai pysty pitämään puoliaan? Ravitseva
ruoka auttaisi jaksamaan, mutta sairaalan eväillä uhkaa sekä ruoan määrästä
että laadusta johtuva aliravitsemus. Ei voi kuin toivoa, että omaiset
ymmärtävät seurata tilannetta ja puuttua siihen tarvittaessa tavalla tai
toisella.
Eikä
sairaala ole ruoan suhteen edes ainut kyseenalainen hoitolaitos. Ennen
sairaalan vuodeosastoa isäni vietti intervalliviikot vanhainkodin
dementiaosastolla. Siellä leipää ei saanut ruoan kanssa kuin pyytämällä, ja eiväthän
dementikot useinkaan osaa tai ymmärrä pyytää. Normaalipainoinen isäni laihtui viikon
aikana aina silminnähtävästi, ja lopulta vaihdoimme hoitopaikan sairaalaksi, jossa
ruoan laatu ei tosin ole parempi, mutta ainakin sitä saa hieman enemmän.
Tähän asti
olen jupissut asiasta itsekseni ja miettinyt, olemmeko ehkä äitini kanssa
ylihuolehtivaisia tai liian vaativia. Kimmokkeena tämän blogin kirjoittamiselle
toimi ystäväni Sirpa Isokoski, joka joutui sairaalaan ja kas, aloitti
Facebookissa keskustelun sairaalaruoan surkeudesta! Seuraavassa blogissani
julkaisen Sirpan kuvia ja kuvauksia siitä, mitä hän sai sairaalassaolonsa
aikana syödäkseen.
Sirpan aloittama
keskustelu sai runsaasti osanottajia ja paljastui, että Seinäjoen keskussairaalaa
lukuun ottamatta trendi näytti olevan keskustelussa esille tulleissa Pohjanmaan
sairaaloissa sama: ruoka hipoo ala-arvoista.
Kauhistuttavinta
oli ruoan huono laatu: pilaantuneelta maistuvia perunoita ja homeista leipää. Homeinen
leipä näyttää olevan yllättävän yleinen lisuke, sillä sitä oli tarjoiltu
potilaille ainakin kolmessa eri sairaalassa. Sitä sai myös ystäväni Sirpa. Ruisleipää
ei valikoimiin kuulunut koskaan, ja höttöisen vuokaleivän päällisenä oli siivu
lauantaimakkaraa tai ruhtinaallisemmassa tapauksessa peräti puolitoista – siis
puolitoista – siivua kinkkuleikettä iltapalaksi.
Isäni ei ilmeisesti
ollutkaan ainut, joka ei saanut laitoshoidossa riittävästi ruokaa. Siitäkin
ystäväni aloittamassa Facebook-keskustelussa kerrottiin, että sairaalan ruoilla
laihtui aivan yrittämättä kaksi kiloa viidessä päivässä, vaikka ruokahalu oli
kohdallaan eikä kyseessä ollut tarkoituksellinen laihdutusruokavalio.
Sairaana ruokahalu
voi muutenkin olla heikentynyt, ja sairaalaruoka ei todellakaan houkuttele
syömään, vaikka sen pitäisi olla osa vahvistavaa toipumisprosessia tai kroonikkojen
kohdalla auttaa ylläpitämään jäljellä olevia voimia. Ja vaikka ruoan söisikin,
se ei paljon vahvista, jos sitä ei saa tarpeeksi.
Luokatonta
ruokaa perustellaan kustannussyillä. Mutta maksaako leipä, jonka annetaan
homehtua, todellakin vähemmän? Pitääkö pakastevihannesten ravintoarvo nollata
keittämällä ne veteliksi ja mauttomiksi? Entä mistä saa halvalla pilaantuneita
perunoita? Ovatko mausteet niin kalliita, että edes pippuripurkkia ei voisi
pitää tarjoilukärryssä makua haluavia varten?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti