torstai 15. toukokuuta 2014

Työuria pidennetään kuin hölmöläisten peittoa

Suunnitelmat eläkeiän nostamiseksi etenevät. Asiaa perustellaan sillä, että näin varmistetaan julkisten hyvinvointipalveluiden saatavuus ja riittävän suuret työeläkkeet tulevaisuudessakin. Ajattelutapa perustuu siihen, että Suomen väestön vanhetessa työikäisten suhteellinen osuus koko väestöstä pienenee. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä kasvavan eläkeläisjoukon eläkkeitä on maksamassa yhä pienempi määrä työikäisiä. Jotta eläkerahat saataisiin kokoon, työikäisten pitäisi tehdä töitä pitempään.

Jos Suomessa vallitsisi täystyöllisyys, tämä ajattelutapa peräti toimisikin. On kuitenkin varsin epätodennäköistä, että tällaiseen tilanteeseen koskaan päästäisiin.

Ikävää todellisuutta on, että Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa 2014 Suomen työttömyysaste oli 9,5 %. Nuorten 15–24-vuotiaiden työttömyysaste oli samaan aikaan 26,3 %, eivätkä nämä luvut osoita laskemisen merkkejä.

Mitä eläkeiän nostamisella siis voitetaan? Korkeintaan se, että vankkaa ammattitaitoa vaativilla aloilla työvuosien tuoma kokemus on eduksi, ja nämä jo kaiken sujuvasti osaavat, ikääntyvät työntekijät ovat työnantajalle arvokas joskin valitettavan aliarvostettu voimavara.

Hävittävää sen sijaan on: ihmisten hyvinvointi. Varsinkin fyysisesti raskailla aloilla jo nykyiseenkin eläkeikään asti työkykyisenä säilyminen on suuri saavutus. Ne onnekkaat, joilla töitä vielä on, sinnittelevät työssä pitempään – halusivatpa tai eivät – ja samaan aikaan nuoret työttömät joutuvat odottamaan pitempään omaa vuoroaan päästä työelämään.

Tämä kuulostaa suorastaan samalta kuin hölmöläisten peiton jatkaminen leikkaamalla jalkopäästä pala ja ompelemalla se toiseen päähän. Miksi halutaan odotuttaa vahvoja ja työkykyisiä nuoria työttömyyskortistossa ja maksaa heille työttömyyskorvausta sen sijaan, että päästettäisiin heidät töihin eläköityviltä vapautuviin paikkoihin? Onko parempi vaihtoehto maksaa työttömyyspäivärahaa kuin eläkettä? Eikö olisi parempi lisätä molempien ikäryhmien hyvinvointia päästämällä osuutensa jo tehneet lepäämään ja itsenäisen elämän alkuun haluavat nuoret töihin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti