Uutisissa raportoitiin tällä viikolla, että Aalto-yliopiston
laboratoriossa on onnistuttu kasvattamaan hiiren lihassoluista pikkuruinen keinolihakakkunen.
Hintaa tälle ihmeelle kertyi noin 250 000 €. Maailmalla on jo päästy
maistelemaan ensimmäistä mautonta naudan lihassoluista kasvatettua 150 gramman pihviä,
jonka hintalappu oli samaa luokkaa kuin hiirenlihapalasenkin.
Ajan myötä hinta tietysti halpenee, ja on ennustettu, että
viimeistään 20 vuoden ja ties miten monen miljoonan tai miljardin euron ja
dollarin kuluttua keinolihan avulla lopetetaan eettisesti ja ekologisesti niin
tuotantoeläinten kärsimykset kuin maailman nälänhätäkin.
Seuraan mielenkiinnolla prosessin etenemistä, sillä
ratkaistavia ongelmia on paljon, kuten esimerkiksi se, että solujen
kasvatukseen vaaditaan jatkuvaa ja varsin runsasta antibioottien käyttöä. Tai
se, että solujen jakautumiseen tarvittavat kasvutekijät saadaan nykyisin
enimmäkseen naudan veriseerumista, eli täysin ilman eläinten kärsimystä puuha
ei välttämättä onnistu.
Nämä eivät silti ole edes suurimpia syitä, miksi koko puuha
on mielestäni järjetöntä. Suurin mielettömyys on siinä, että tuotantoeläinten
kärsimyksiin ja nälänhätään on jo olemassa ihan ilmaiseksi keksitty ekologinen
ja eettinen ratkaisu: kasvissyönti.
Ei ihminen tarvitse lihaa elääkseen, miksi tällaiseen lihan
syöttämiseen koko maailmalle edes pyritään? Keinotekoinen liha on keinotekoinen
ratkaisu. Jos lihaa ei syödä, ei tarvita kärsiviä tuotantoeläimiäkään, ei edes
lihassolujen tai seerumin lähteeksi keinolihan kasvatukseen. Lihansyönnin
lisäämisen asemesta meidän pitäisi pyrkiä sen vähentämiseen.
Nälänhädän syy ei ole se, että ihmiset eivät saa tarpeeksi
lihaa syödäkseen, eikä edes se, että maailmassa ei olisi riittävästi ruokaa kaikkien
ravitsemiseen. Ongelma on köyhyys ja se, että ruokavarat eivät jakaudu
tasaisesti.
Nälkäongelma olisi paljon lähempänä ratkaisua jo sillä, jos
kaikki keinolihaan haaskatut miljoonat käytettäisiin kehitysmaiden olosuhteiden
parantamiseen. Monenko ihmisen riittävä ravinto tuolla rahalla voitaisiin varmistaa?
Kastelujärjestelmiä, kuivuutta kestäviä lajikkeita, koulutusta, yleistä
taloudellisen hyvinvoinnin lisäämistä ja jopa keinoja ruoan ylimäärän
siirtämiseksi edullisesti sinne, missä sitä tarvitaan.
Jos ihminen osaa kasvattaa lihaa laboratoriossa, hän osaa myös löytää ratkaisun ruokaongelmaan. Onko pahin este se, että todellisesta auttamisesta ei saa taloudellista hyötyä kuten "eettisestä" keinolihasta?
Hyvä ja mielenkiintoinen avaus blogille.
VastaaPoistaLihan valmistaminen on varmasti tekniikkana haastava ja ehkä tavoitteena onkin lihantuotanto ilman mitään eläinperäistä materiaalia, seerumia tms. Mutta kuten sanot, keinotekoinen liha ei ole se ratkaisu, johon kannattaisi pyrkiä koska kasvissyönti on jo toimiva ratkaisu.
Lihan korviketta saa jo melkein kaikista marketeista palkokasvien ja seitanin eri muodossa. Oikein hyvä kirjoitus!
VastaaPoista