keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Loma-asuntomessut tekevät mökkeilystä varustekilpailua

Kävin Kalajoen loma-asuntomessuilla etsimässä kivoja ideoita omalle mökillemme. Elämys oli ehdottomasti viihdyttävä ja näkemisen arvoinen, mutta ideoita vaatimattomalle mökillemme en sieltä löytänyt.

Sen sijaan oli suorastaan tajunnan räjäyttävää huomata, että mökkeily ei ole enää luonnonläheistä downshiftaamista hieman alkeellisissa oloissa vaan suuren luokan suorittamista ja varustekilpailua.

Ulkohuussi ja pihasauna, johon vesi tulee kantamalla, ovat toivottoman noloja. Pitää olla tavallisen mummon mökin kokoiset sauna- ja suihkutilat, ja saunassa mielellään kaksi kiuasta, joista toinen lämpenee sähköllä ja toinen puulla.

Keittiö on tietysti täysin varusteltu jääkaappi-pakastimineen ja liesituulettimineen, ja erillisistä kodinhoitotiloista löytyy sekä pesukone että kuivaaja.

Ilman kylpytynnyriä ei voi loma-asua, ja parhailla kilpavarustelijoilla on tietysti myös uima-allas, vaikka oltaisiinkin meren äärellä.

Itse asiassa jopa keskiverto-omakotitalo on näihin loma-asumisen huippuluomuksiin verrattuna niin alkeellinen ja halpa, että en taida enää ikinä kehdata kutsua vieraita edes kaupunkiasuntoomme, mökistä puhumattakaan.

Kaikki näytteilleasettajat olivat loma-asumisen pakollisesta ylellisyydestä hämmästyttävän yksimielisiä. Messualueella on 28 kohdetta, joista parikymmentä edusti modernia valkoista ja huippuavaraa suuntausta valtaisine ikkunoineen, ja loput olivat perinteisiä hirsimökkejä. ”Mökki” tosin tarkoittaa tässä tapauksessa ihan tavallista viimeisen päälle varusteltua omakotitaloa, jossa on tietysti pakolliset puuterassit, lasiveranta ja totta kai kylpytynnyri. 

Tasalaatuisuus oli niin vallitsevaa, että kaikki kohteet nähtyäni minusta tuntui, että olin nähnyt saman valkoisen lasitalon parikymmentä kertaa ja saman hirsitalon kuudesti.

Alla messuilla puhelimella ottamiani (ja siksi valitettavan huonolaatuisia) kuvia eri kohteista. Valitsin kuvia, kotka edustavat messuilla vallitsevia trendejä. Turha mainita, mistä kohteesta mikin kuva on, sillä kohteiden tasalaatuisuuden vuoksi kuvat voisivat olla ihan mistä kohteesta tahansa, niin samalta ne kaikki näyttivät sisustusta myöten.




Luonnonläheisyys ja oma rauha ovat out. Etelänlomilta tai lomaosakkeista tuttu tiivis asuminen on in. 



Sekä lasikuisti että kalustettu ulkoterassi pitää olla. 




Terassin täytyy olla valtaisa ja ulottua mielellään koko talon ympäri.



Kylpytynnyri on must.



Sauna on mielellään erillisessä rakennuksessa, mutta siihen pääsee päärakennuksesta muutamalla askeleella terassin poikki. Saunassa pitää olla isot ikkunat. Trendikäs kiuas on palovammojen uhallakin keskellä saunaa.



Kodinhoitotilatkin ovat valtaisat ja viimeisen päälle laitetut.





Makuuhuoneet sen sijaan ovat lähes poikkeuksetta pikkuruisia.



Makuuhuoneiden koossa on kitsasteltu, mutta muuten hukkatilaa löytyy niin ylisuurista kahden suihkun suihkutiloista kuin kodinhoitohuoneista ja auloistakin. Erityisesti minua ihmetytti tämä toisessa kerroksessa oleva muusta lattiatasosta korotettu lasikoppi. Sisällä (!) aurinkotuoleissa istuvat katselevat toki merta, mutta samalla myös pohjoiseen päin.



Avaruuden, lasin ja valkoisuuden tasapainottajana on käytetty rouheita pintamateriaaleja, tässä betonia keittiössä.



Erityiset kiitokset Kalajoelle erittäin toimivista ja spektaakkelimaisista pysäköintijärjestelyistä lentokentällä.





1 kommentti:

  1. Uskomatonta....vai onko tuo ajateltava samanlaisena ilmiönä kuin nämä muodin haute-couture -näytökset, kovin monella ei ole tarkoituskaan hankkia moisia ökyjuttuja, otetaan vain idea ja tehdään siitä halpaversio : )) Toinen mahdollisuus on se, että jossain täällä laman ja kaiken surkeuden keskellä elää ihmisjoukko, jolla ajatellaan olevan varaa kaikkeen tuohon...Olen käynyt yksillä asuntomessuilla joskus, ja sen kilpavarustelun nähtyäni voin kertoa, että kiitos riitti : D

    VastaaPoista